Zencefil,hem modern hem geleneksel tıpta sıkça kullanılan, dünya üzerinde bilinen en sağlıklı bitkilerden biridir.Başlıca mide bulantısı, soğuk algınlığı, sindirim sorunları ve öksürük üzerinde "süper" etkileri olan zencefilin faydalarını daha yakından inceledik.
Çoğunlukla Güneydoğu Asya, Hindistan, Malezya ve Karayipler gibi tropikal bölgelerde yetişen zencefil malesef yurdumuzda yetişmemektedir.Ama yine de taze zencefili marketlerden tüm yıl boyu temin edebilirsiniz.Serin ve kuru ortamlarda saklanması gerekir.Buzdolabında sakladığınızda ise 2-3 hafta boyunca tazeliğini korur.
Zencefil bitkisinin kökünden elde edilen zencefil baharatı Asya ve Hint mutfaklarında oldukça popüler olarak kullanılır.Ancak zencefil faydalarından dolayı bir çok kültür tarafından yıllardır ilaç amaçlı kullanılmaktadır.
Zencefilgiller familyasından bir bitki olarak 1 metre uzunluğuna kadar büyüyebilen zencefil taze, kurutulmuş ve toz olarak kullanılabilir.Yapısında zingiberoli sineol sitrali,fellanfron, uçucu yağlar ve nişasta bulunur.Yapısındaki uçucu yağlar sebebiyle de yüksek vitamin ve besin kaynağıdır .Glisemik indeks değeri de oldukça düşüktür.